Jak fungují LED čipy?

LED čipy produkují energii ve formě fotonů, které vyzařují do prostoru. Tento jev je možný pouze při průchodu proudu přes samotný LED čip, respektive přes tento polovodič. LED technologie je založena na optoelektrickém jevu polovodiče (diody) při průchodu elektrickým proudem.Dioda je polovodičová součástka, která propustí elektrický proud pouze jedním směrem. Tento jev se již desítky let využíval pro signalizaci (LED diody, kontrolky atd.). LED diody jsou různých barev, velikostí a výkonů.

LED = Light emitting Diode - nebo-li světlo vyzařující dioda.

V dnešní době se tyto LED diody používají téměř všude, ale nově se LED TECHNOLOGIE používá i jako hlavní Osvětlení. LED technologie pro osvětlování je sice založená na stejném principu jako LED dioda, ale již nevyužívá křemíkového polovodiče k vyzařování světla. LED osvětlení je dnes na vysoce vyspělé úrovni, kde se využívá drahých kovů a kamenů jako je například syntetický safír k vyzařování světla. Safír je totiž mnohem čistější proto vyzáří světla mnohem více než obyčejný křemík a také je toto světlo s mnohem vyšším CRI. Není to samozřejmě pouze drahými kameny, je to také samotnou strukturou čipu a v neposlední řadě i "Gelem" neboli pryskyřicí, která doslova "ladí" světlo které LED čip vyzařuje. Nejen použití kvalitní polovodičové části LED čipu, ale také použití kvalitního gelu pro LED čip jsou nejdůležitějšími předpoklady kvalitního LED čipu pro osvětlení. Tyto LED čipy si každý výrobce vyrábí sám podle svých kritérií a požadavků, a proto jsou kvalitní LED čipy jednou z nejdůležitějších částí jakéhokoli LED produktu pro osvětlení. Sami pro své LEDme produkty používáme jen kvalitní značkové čipy, jako jsou: CREE, PHILIPS, SAMSUNG, BRIDGELUX, EPISTAR

Popis LED světelných zdrojů

Světelné LED zdroje jsou velice úsporné a moderní zdroje světla s velice širokým záběrem uplatnění. Dnes se dá jakýkoli energeticky nešetrný světelný zdroj nahradit šetrným a ekologickým LED produktem. V současné době je technologie LED na vrcholu inovací a k této technologii je směřován veliký zájem výrobců a inženýru ve vývoji, proto je dnes LED technologie již na velmi vyspělé technické úrovni a samotné LED produktu dosahují skvělých specifikací (svítivost, životnost, spotřeba), které se neustále vyvíjejí a zdokonalují. Světelné LED zdroje jsou vyráběny v různých parametrech jako je teplota chromatičnosti, výkon, designy, druhy patic. Proto je možné světelným LED zdrojem dnes nahradit již jakýkoli starší světelný zdroj jako jsou: žárovky, zářivky, lineární reflektory, halogenové bodovky, úsporné žárovky, výbojky atd.

Výhody LED světelných zdrojů

- Ekologicky šetrné k životnímu prostředí (neobsahují rtuť, olovo ani jiné škodlivé kovy či plyny).
- 100% recyklovatelné, produkty s certifikáty RoHS.
- Nevyzařují UV ani IR záření.
- Veliká úspora spotřeby el. energie, až 93 %.
- Vysoká účinnost.
- Rychlá návratnost prvotní investice.
- Dlouhá životnost, až 60 000 hodin.
- Mechanicky odolné, vhodné do prašného, výbušného prostředí, pro vnitřní i venkovní použití,odolné otřesům.
- Bezhlučný provoz, příklad (klasické zářivky vs. led trubice).
- Světlo nekmitá.
- Okamžitý start, po zapnutí svítí ihned na plný výkon, proto jsou vhodné do místnosti s malou návštěvností.
- Časté spínání, nevadí časté zapínání/vypínání.
- Nehřejí se, oproti vláknové žárovce, halogenům mají minimální provozní teplotu, nehrozí riziko požáru (příklad reflektor) nebo popálení při manipulaci.
- Vhodné pro stmívaní, pouze modely označené jako stmívatelné.
- Malý úbytek svítivosti ke konci životnosti.
- Malé rozměry určují široké uplatnění a možnost neomezených variant instalací.

Důležité parametry LED světelných zdrojů

Index podání barev Ra (CRI - color rendering index)

Jednotka CRI určuje věrnost barevného vjemu lidským okem, který produkuje samotný světelný zdroj. Hodnota CRI se udává v celém čísle od 0 do 100. Pro jednoduché vysvětlení si představte hodnotu CRI 0, při této hodnotě nerozeznáme žádnou barvu, při hodnotě CRI 100 je to ideální světelný zdroj, který má přirozené podání barev. Velice kvalitní LED produkty dosahují maximálních CRI hodnot kolem 80-82 CRI. Více informací zde.

CRI LED hodnota

Teplota chromatičnosti

Jedná se o barvu vydávanou samotným světelným zdrojem. Jednotkou je Kelvin (K). Teplotu chromatičnosti určujeme ve třech hodnotách, studená bílá 5500-6500 K - svítí jako zářivka. Tato teplota se nejvíce hodí do pracoven, kanceláří a obchodů - neunavuje oči. Denní bílá 4000-4500 K - teplota barvy, která se nejvíce blíží přírodnímu dennímu světlu. Proto je v domácnostech nejvíce používaná a je pro oči nejpřirozenější. Teplá bílá 2800-3000 K - svítí do žluta a svým barevným podáním je nejblíže klasické žárovce. Na obrázku můžeme vidět, že nejlepší teplotu světla a CRI (spektrum podání barev) nám dává Slunce. Teplota světla Slunce je studená bílá. (od 5500K až po vysoké hory cca 10 000 K). Slunce oproti jiným zdrojům světla má obrovský výkon a proto vykreslí nejen studené, ale i teplé barvy. Nejblíže slunečnímu světlu a podání barev je proto LED žárovka - studená bílá okolo 5200 K s CRI >80, která vykreslí všechny barvy nejvíce reálně. Většina studených bílých žárovek v ČR je za horní hranicí 6000 K, kde světlo má namodralý nádech, někdy se dokonce setkáváme s žárovkami či páskami s teplotou chromatičnosti (světla) vyšší než 6200 K, kde světlo je již více modré než-li bílé "jako xenonová žárovka" - toto světlo je pro většinu lidí až nepříjemné. Nutno říci, že dnes se všechny tři teploty chromatičnosti používají spíše dle chuti člověka. Někdo preferuje teplejší tóny barevného podání, a někdo upřednostňuje studené podání barvy. My se vždy snažíme klientům poradit na základě informací o místě a účelu LED svítidla, žárovky. Více informací o teplotě chromatičnosti naleznete zde.

Teplota chromatičnosti LED



Lumen (lm)

Lumeny vyjadřují svítivost (jas) LED produktů. Doporučujeme srovnávat tyto lumeny vs. Watty. Více informací zde.

Výkon (W)

Výkon udává a určuje spotřebu LED žárovky nebo jakéhokoliv LED produktu (reflektor, trubice, žárovky, bodovky atd.). Tato spotřeba se označuje písmenem W. Spotřeba LED žárovek je až o 90 % nižší než u běžných žárovek. Neplatí, že čím více wattů je na žárovce napsáno, tím více žárovka svítí. LED technologie se neustále vyvíjí a proto můžete najít 3W LED žárovky, které budou svítit více než jiné 4-5W LED žárovky!! Proto vždy porovnávejte Watty (W) vs. Lumeny (lm). Zkusme porovnat 2 rozdílné žárovky: žárovka 3.5W - 380lm a žárovka 5W - 330lm - úspornější a více svítivá je 3.5W LED žárovka, protože při nižším výkonu svítí více (lumeny).

Tým LEDme