Jaký je rozdíl mezi zdrojem, napáječem, trafem, driverem?

V podstatě žádný, všechny tyto názvy se používají pro napájecí zdroj LED pásků nebo modulů. Setkáváme se s tím, že mnoho výrobců, prodejců používá tyto různé názvy. Správně se ale budeme v tomto článku bavit o zdrojích.

Pokud plánujete nákup LED pásků, budete potřebovat také vhodný napájecí zdroj. LED pásky musí být napájeny stabilizovanými napěťovými zdroji, většinou 12V nebo 24V. Pokud je LED pásek určen pro 12V, musíte použít zdroje 12V, pokud je LED pásek určen pro 24V, použijete zdroje 24V.

Jak výkonný LED zdroj bude ale potřeba? Umíte vypočítat jakou spotřebu bude LED pásek mít? Umíte vybrat správný napájecí zdroj? Se špatně zvoleným napájecím zdrojem nebude LED soustava správně svítit, může problikávat, zdroj se poškodí a celá investice se prodraží.

Typy zdrojů pro LED pásky a moduly

Zdroje se rozlišují výhradně podle technického zpracování a dále podle výstupu, zda jsou na 12V nebo 24V. Technické zpracování předurčuje daný typ zdroje pro různé typy instalací (např. zdroje do vlhkého prostředí, pro domácí použití, průmyslové použití, SLIM zdroje atd.)

Typy zdrojů dle zpracování:

  • Průmyslové zdroje: vhodné pro časově delší zatížení, do průmyslu, komerčního užití nebo tam kde je možné bezpečně ukrýt před dotykem.
  • Zapouzdřené zdroje: vhodné pro domácí instalace, osvětlení poliček, skříněk, zábavné osvětlení, TV backlight atd.
  • Voděodolné zdroje: vhodné do vlhkého prostředí, voděodolný zdroj poznáte dle značení IP67, není možné trvale ponořit do vody je ale odolný proti vlhkosti a prachu.
  • Zdroje na DIN lištu: určené pro montáž do rozvodné skříně, na DIN lištu.

Typy zdrojů podle výstupu ve voltech (V):

Průmyslové zdroje 12V Zapouzdřené zdroje 12V Voděodolné zdroje 12V Zdroje na DIN lištu 12V
LED zdroj průmyslový LED zdroj zapouzdřený LED zdroj IP68 vodotěsný Zroj na DIN lištu

Mohu použít pro více LED pásků jeden zdroj?

Ano, na jeden zdroj je možné napojit více kusů LED pásku nebo více tzv. okruhů. Nesmíte však překročit celkový příkon zdroje, tzn. že LED pásky nesmí mít větší odběr, než je možné zdrojem dodat (zde nezapomeňme na to, že zdroj nakupujeme vždy s rezervou 20-30% výkonu).

Kde mohu LED zdroj umístit, instalovat?

Místo kde umístíte LED zdroj může mít vliv na délku jeho životnosti. Například vysoká teplota může zkrátit životnost zdroje. Instalace na slunném místě nebo v místech kde je velmi horko, dochází k většímu tepelném zatížení zdroje. Také povětrnostní vlivy jako je vítr, vlhkost mají vliv na zdroj a připojené vodiče a spoje. Proto dbejte při návrhu osvětlení také na to, kde připravíte vývody nebo instalační krabici pro umístění zdroje.

Jak dlouhé mohou být přívodní vodiče od zdroje k led pásku?

Délka vodičů závisí na vhodně zvoleném průměru vodiče, obecně platí čím delší, tím širší průměr vodičů. Ve vodičích totiž může docházet k poklesu napětí po celé délce přívodního vodiče. Pokud se chcete vyhnout nepříznivým vlivům účinku poklesu, zvolte nejen správnou délku, ale hlavně vhodný průměr vodičů. Při různých délkách a nižších průřezech vodičů budou viditelné úbytky svítivosti kvůli úbytkům napětí na vodičích.

- 0,75 až 1 mm - kabel délky do 2,5m
- 2,5 mm - kabel délky až 5m
- 4 mm - kabel délky až 7,5m
- 6 mm - kabel délky až 10m

Jak zapojit LED pásky ke zdroji?

LED pásky lze mezi sebou nebo k připojení ke zdroji připojit různými způsoby, nejčastěji se používá různý instalační materiál jako jsou spojky, propojky, dvojlinky, čtyřlinky apod. Vše naleznete zde: PŘISLUŠENSTVÍ PRO LED PÁSKY, ZDROJE

Výpočet výkonu (W) zdroje

- Délku LED pásku
- Počet LED čipů v metru
- Spotřebu energie jednoho LED čipu (typické hodnoty výkonu jsou 0,08W až 0,24W)
- Nebo jaký příkon odebírá 1m použitého LED pásku

LEDme uvádí u každého LED pásku v popisu technické specifikace příkon (W) na metr LED pásku. Tento příkon vynásobte délkou pásku a tím získáte výkon vhodného zdroje. K výsledné hodnotě doporučujeme přidat cca. 20-30 % navíc.

Příklad: LED pásek 14,4W x 2m = 28,8W + 20% = 34,56W (hodnotu zaokrouhlete).
Z naší nabídky poté vyberte nejblíže výkonově vhodný zdroj s vyšší hodnotou jak 34,56W. Stejný postup zvolíte pro LED pásek 24V.

Výpočet proudu (I) zdroje

Chcete-li vypočítat proudovou hodnotu vhodného zdroje (Proud=A), je třeba vynásobit délku LED pásku počtem LED čipů v metru a pak celé násobit spotřebou energie samotného LED čipu (0,08W až 0,24W jsou typické hodnoty). Výslednou hodnotu vydělte 12V nebo 24V (dle použitého LED pásku) pro výpočet požadované velikosti proudu napájecího zdroje. Pokud vzorec nevynásobíte 12V nebo 24V bude hodnota ve Wattech=W. (Délka LED pásku x počet LED čipů v metru x spotřeba energie jednoho LED čipu) / 12 nebo24V. K vypočtené hodnotě doporučujeme přidat alespoň 20-30 % pro dlouhodobé zatížení vzhledem k účinnosti spínaných zdrojů, ztrátě napětí v kabelech a vzniklému odporu. Také myslete na případné rozšíření LED soustavy. Většina LED pásků může být prodloužena nebo rozšířena pomocí spojek pro LED pásky.

Příklady výpočtu odběru proudu(A) LED pásků 12V:
Příklad 1
: 5m LED pásku s LED čipy SMD3528 (0,08 w) s 60LED/m: (5m x 60 x 0,08) / 12 = 2A + 20% = 2,4 Ampér (28,8W).
Příklad 2: 5m LED pásku s LED čipy SMD5050 (0,24 w) s 60LED/m: (5m x 60 x 0,24) / 12 = 6A + 20% = 7,2 Ampér(86,4W)

Orientační příkon běžných LED SMD čipů

Obrázek LED čipu Typ LED čipu Příkon LED čipu
LED čip SMD 3528 LED SMD 3528 0,08W
LED čip SMD 5050 LED SMD 5050 0,24W
LED čip SMD 5630 LED SMD 5630 0,5W
LED čip SMD 3014 LED SMD 3014 0,08W
LED čip SMD 2835 LED SMD 2835 0,2W

Existují minimálně tři hlavní důvody pro použití LED pásků.

Účinnost: osvětlení LED páskem je velmi efektivní, většina energie se mění ve světlo, ne teplo.
Životnost: extrémně dlouhá životnost (20 000 - 40 000 hodin), to znamená, že není třeba měnit světelný zdroj tak často, což vede k výrazně nižším nákladům po dobu životnosti LED pásků.
Estetika: LED pásky jsou rozměrově velmi malé - některé LED pásky jsou široké pouze 4mm - a tak můžou být instalovány v místech, kde by se tradiční osvětlení nevešlo. Přidejte k tomu různé možnosti barevných LED pásků, včetně LED RGB s dálkovým ovládáním, změny barev, barevných efektů. Tím dostáváme neomezené designové možnosti instalací a osvětlovacích návrhů, které mohou výrazně změnit vzhled místnosti.
Tvárnost a modularita: S LED pásky se velmi dobře pracuje, dají se zkracovat, ohýbat. Proto jsou velmi vhodné pro osvětlení kuchyňských linek, poliček, skříní, schodišť, postelí, nábytku, nebo jako dekorační osvětlení. V podstatě se dají použít pro různorodé i průmyslové a komerční aplikace.

Na závěr je třeba podotknout, že každou elektroinstalaci by měl instalovat a zapojovat kvalifikovaný pracovník. V opačném případě může dojít k poškození komponentu nebo v horším případě k úrazu elektrickým proudem. Svěřte instalaci kvalifikované osobě nebo firmě.

Tým LEDme